RaPar stapt in VB-Airsuspension (VBA)

RaPar stapt in VB-Airsuspension (VBA)

2016-05-02

In december 2015 heeft Rabo Participaties, samen met Quadrum Capital, een investering gedaan in VBA. DGA (dhr. Voorhorst) zag al geruime tijd veel ruimte voor ambitieuze groei, echter de management capaciteit ontbrak om die groei adequaat in te vullen. Door de investering is er een solide basis gelegd voor gestructureerde groeiversnelling. De transactie betrof een verandering in de aandeelhoudersstructuur waarbij dhr. Voorhorst, die betrokken zal blijven als aandeelhouder, zich vanuit zijn managementrol weer zal kunnen focussen op zijn kracht: innovatie, techniek en sales. Daarnaast is het managementteam versterkt met een nieuwe General Manager (dhr. Molenveld) die als medeaandeelhouder de interne organisatie zal aansturen en verder zal professionaliseren. Rabobank Graafschap heeft de financiering verstrekt en zal VBA als huisbankier versterken in het realiseren van haar internationale groei ambities.

VB-Airsuspension

VBA ontwikkelt, assembleert en verkoopt luchtvering systemen voor lichte en middelzware bedrijfswagens. De techniek van VBA maakt het mogelijk standaard bedrijfswagens in te zetten voor speciale doeleinden zoals ambulance, campers en autotransport. VBA is leidend in deze niche markt. De technische oplossingen van VBA worden breed gewaardeerd en erkend maar hebben (nog) een lage penetratie graad. Dit biedt enorme internationale groeimogelijkheden zowel in OEM als After Market. Dhr. Voorhorst blijft zowel financieel als operationeel betrokken om de groeiambities van VBA verder vorm te geven en te stuwen.

Iginio Voorhorst, mede-oprichter en directeur van VBA: “Je kind loslaten is een hele emotionele stap. Als goed ‘ouder’ komt die dag ooit, dat weten we allemaal. Door deze stap nu te zetten wordt voor VBA een goede basis gelegd voor verdere groei. Met Gerald Molenveld en de mensen van Quadrum en RaPar, elk met hun specifieke kennis, zie ik deze groei helemaal goed komen. In de nieuwe opzet zal ik iets meer rust krijgen om ook mijn privé leven de aandacht te geven die het verdiend. We gaan er met de nieuwe aandeelhouders en alle mensen van VBA iets nog mooiers van maken dan dat het nu al is.

Gerald Molenveld, nieuwe General Manager en medeaandeelhouder van VBA: “Toen Herman Hazewinkel van Baese de naam VB noemde dacht ik nog niet onmiddellijk aan de omschrijving ‘Parel in de Achterhoek’. VB is een enorm innovatief bedrijf met heel veel drive in een markt met groeipotentieel. Groeipotentieel is erg mooi, maar de gereedschappen om die groei te realiseren waren of nog niet aanwezig, of werden niet goed genoeg gebruikt. Daar ben ik inmiddels met Iginio samen met veel energie aan begonnen en ik vind het prachtig om samen met hem een top team te leiden en te ondersteunen in de verdere ontwikkeling

Quadrum Capital

Quadrum is een onafhankelijke investeringsmaatschappij gevestigd in Enschede en Amsterdam. De investeringsstrategie is gebaseerd op het tezamen met management waardegroei realiseren op langere termijn.

Arjan Hoop, investment manager namens Quadrum Capital: “VBA is een snelgroeiende onderneming met een high-tech profiel en een internationale focus. Het bedrijf heeft de ambitie haar huidige marktpositie verder uit te bouwen. Als betrokken aandeelhouder hopen wij hieraan een belangrijke bijdrage te kunnen leveren. De stevige basis met het management, Rapar en Quadrum als aandeelhouders in combinatie met de professionele organisatie van VBA is hiervoor een prima uitgangspositie. Wij kijken met veel vertrouwen naar de toekomst en het perspectief van deze onderneming

Rabo Participaties

Rabo Participaties (RaPar) is één van de private equity fondsen van de Rabobank, dat door middel van minderheidsbelangen sterk groeiende, Nederlandse bedrijven ondersteunt. Met de succesvolle afronding van de VBA transactie groeit de portfolio uit tot 11 bedrijven in verschillende sectoren. In 2015 zijn reeds al succesvolle exits gerealiseerd bij 3 andere bedrijven uit de RaPar portfolio.

Thijs Friederich, Director Rabo Participaties: “VBA is een leidende speler in een niche markt met veel groeipotentie. Door de versterking van het management team met Gerald, de commerciële drive van Iginio en de verstevigde aandeelhoudersbasis zijn wij ervan overtuigd dat VBA een mooie toekomst tegemoet gaat. Wij zijn heel blij om met onze participatie hier onderdeel van uit te maken en zien uit naar de verder samenwerking in de komende jaren.

RaPar werd voor deze transactie bijgestaan door De Breij Evers Boon, JSA en Sincerius. De transactie is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Graafschap die de financiering heeft verstrekt in samenwerking met het Regioteam Noord-Oost.

Voor meer informatie:
Rabo Participaties: Thijs Friederich, thijs.friederich@rabobank.com of 030-7122476